Tuinafsluiting schilderen

Is je tuinafsluiting van hout of beton aan een schilderbeurt toe? Lees hier welke verf je het beste gebruikt en waar je op moet letten bij het schilderen.

Betonnen tuinafsluiting schilderen

Een betonnen tuinafsluiting schilder je het beste met een watergedragen muurverf die geschikt is voor toepassing buiten. Reinig de muur eerst zorgvuldig met een reinigingsmiddel en een hogedrukspuit en laat hem dan vervolgens goed drogen. Wil je kaal (onbehandeld) beton schilderen? Gebruik dan eerst een primer. Door de primer trekt de verf niet meteen in het beton en tevens hecht de verf beter aan de muur. Wil je over een bestaande verflaag schilderen? Check dan eerst of de oude verflaag nog goed vast zit. Indien dit zo is en de oude verflaag niet poedert, dan hoef je geen primer te gebruiken. Probeer eerst een klein stukje uit op een onopvallende plaats op de muur.

Tip: Oude, lostzittende verflagen verwijder je effectief van de muur met een hogedrukspuit.

Tuinafsluiting in hardhout schilderen

Voor het schilderen van een tuinafsluiting in hardhout gebruik je óf een (transparante) schuttingbeits óf een voedende hardhoutolie. Beide soorten beschermen het hout tegen indringing van vocht en tegen vergrijzing. Met olie haal je de natuurlijke kleur en structuur van het hardhout naar boven en door de voedende eigenschappen van de olie wordt het hout goed beschermd. Je moet de behandeling met olie wel met regelmatige tussenpozen herhalen. Schilder je hardhout met een gekleurde, transparante beits, dan is de afsluiting wat langer beschermd.

Tip: Wil je snel en efficiënt een houten afsluiting schilderen? Gebruik dan een verfspuit en een aangepaste spray-beits of spray-olie.

Tuinafsluiting van geïmpregneerd hout schilderen

Geïmpregneerd hout schilder je over het algemeen het beste met een (transparante), gekleurde beits. Je zou in principe ook olie kunnen gebruiken, maar dat heeft alleen zin op hout dat nog in goede conditie is en niet vergrijsd. Is het hout al flink vergrijsd, dan ben je meestal het beste af met een gekleurde, transparante beits (houtstructuur blijft zichtbaar) of een dekkende beits (houtstructuur gaat verloren). Reinig de afsluiting voordat je deze gaat schilderen met een groene-aanslagreiniger of een ander soort houtreiniger. Laat het hout hierna goed drogen en schilder het met een brede, langharige borstel en een verfroller.

Tip: Vers geïmpregneerd hout is erg vochtig. Wacht minimaal vijf tot zes maanden voordat je het schildert. Het hout kan dan uitdrogen en het impregneermiddel kan eruit ‘zweten’ (zichtbaar aan de groene verkleuring van het hout).

Thermowood tuinafsluiting schilderen

Is de tuinafsluiting gemaakt van thermowood, schilder deze dan met een transparante, niet filmvormende beits of olie. Houd er rekening mee dat de thermowood nagenoeg geen vocht opneemt. Dat betekent soms dat je beter geen watergedragen beits gebruik, maar een solventgedragen beits. Aangezien er verschillende soorten thermowood zijn, vraag je het beste advies bij de fabrikant van de afsluiting.

Tuinafsluiting schilderen: aandachtspunten

  • Reinig altijd zorgvuldig. Wat voor tuinafsluiting je ook hebt, reinig de ondergrond voordat je gaat schilderen altijd zorgvuldig. 75% van het schilderresultaat is afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Gebruik je een hogedrukreiniger? Houd dan voldoende afstand en gebruik een brede straal. Houd altijd dezelfde afstand aan, dan wordt de ondergrond egaal schoon (zonder strepen).
  • Schilder een tuinafsluiting niet in de volle zon. Schilder niet in de volle zon. De verf droogt dan te snel en bovendien zijn de de temperatuurwisselingen zijn niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de verflaag.
  • Vergrijsd hout. Is het hout erg vergrijsd en zijn er zwarte vlekken zichtbaar? Behandel het hout dan met een speciale houtontgrijzer. Hierna kun je het hout schilderen of oliën. Pleeg regelmatig onderhoud. Zo voorkom je dat het hout vergrijst.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Tuinafsluiting schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw tuinafsluiting laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte