Dak & afvoer schilderen

Wil je het dak (laten) schilderen? Lees hier welke verf je daarvoor het beste gebruikt en waar je rekening mee moet houden bij het schilderen van het dak.

Welke verf gebruiken voor het dak?

De houten delen van het dak die continu in aanraking komen met vocht zoals de kroonlijst, de boeidelen en de dakgootlijsten, schilder je het best met een goede kwaliteit dekkende buitenbeits. Dankzij de vochtregulerende eigenschappen van deze verf, krijgt het hout de kans om uit te drogen uitdrogen en zullen blazen in de verf minder snel optreden. Het nadeel van beits ten opzichte van een dekkende lak, is dat je het schilderwerk regelmatig moet onderhouden. Afhankelijk van de oriëntatie van het dak moet je het eens in de vier à vijf jaar (laten) overschilderen. Lak is sterker dan beits en heeft minder onderhoud nodig, maar is minder geschikt voor vochtig hout.

Tip: Ongeveer 75% van het uiteindelijke schilderresultaat wordt bepaald door de kwaliteit van de ondergrond. Goed reinigen, schuren en plamuren is dus van cruciaal belang bij het schilderen van het dak.

Kroonlijst schilderen

De kroonlijst op het dak is een ware blikvanger en bepalend voor de uitstraling van de gevel. Wil je de kroonlijst in goede conditie houden, schilder hem dan regelmatig met een goede kwaliteit buitenbeits of een ander soort éénpot-verf (primer en aflak in één pot). Is de kroonlijst in goede conditie en is het hout droog, dan kun je ook kiezen voor een afwerking in hoogglanslak. Het hout is dan nog beter beschermd en je hoeft het minder vaak te schilderen.

Hoe vaak het dak schilderen?

Hoe vaak je het dak moet schilderen hangt af van de oriëntatie van het dak en het soort verf dat je gebruikt. Bij een zuidelijke oriëntatie staat het schilderwerk bloot aan hoge temperaturen en uv-straling. Hierdoor veroudert de verf sneller. Afhankelijk van het type verf moet je het dak na 2 tot 3 jaar bijwerken en na 4 tot 5 jaar overschilderen. Bij een noordelijke of oostelijke oriëntatie moet je het dak na 3-4 jaar bijwerken en na 6-7 jaar volledig overschilderen.

Zuidelijke of westelijke oriëntatie Noordelijke of oostelijke oriëntatie
Na 2-3 jaar het dak bijwerken Na 3-4 jaar het dak bijwerken
Na 4-5 jaar het dak volledig overschilderen Na 6-7 jaar het dak overschilderen

Tip: Donkere verf absorbeert meer warmte dan lichte verf. De temperatuur van een donker geschilderde dakgoot, kroonlijst of dakkapel kan daarbij oplopen tot wel 60 graden Celsius. Donker gekleurde dakdelen hebben daarom sneller onderhoud nodig dan licht gekleurde dakdelen.

Dakgoot en afvoeren schilderen

Wil de de waterafvoeren van het dak in dezelfde kleur als de gevel schilderen? Gebruik voor metalen afvoeren een primer die geschikt is voor zink of gegalvaniseerd staal en voor PVC afvoeren en dakgoten een goede kwaliteit kunststof hechtprimer. Aflakken doe je het best met een glanslak naar keuze. Ontvet de ondergrond altijd zorgvuldig en schuur de verschillende onderdelen van het dak zorgvuldig op. Dit is zeer belangrijk in verband met een goede hechting van de verf.

Dak schilderen: aandachtspunten

Check, voordat je gaat schilderen, of er nergens sprake is van lekkage. Let hierbij vooral op de volgende onderdelen van het dak:

  • Dakgoot: check de overgangsstukken en bij een zinken dakgoot de soldeernaden.
  • Afvoeren: controleer of de dakgoot goed aansluit op de afvoer.
  • Kroonlijst: sijpelt er nergens water in de kroonlijst?
  • Ramen dakkapel. Controleer de ramen van de dakkapel op houtrot. Verwijder aangetast hout en plamuur het hout met een 2-componenten houtvuller.

Veilig het dak schilderen? Gebruik een steiger!

Moet er redelijk wat schilderwerk aan het dak uitgevoerd worden? Huur dan een gevelsteiger. Je kunt dan veilig werken en hoeft je niet constant vast te houden aan een trap of ladder. Tevens is het veel minder vermoeiend om op een steiger te staan dan op een ladder. Je hoeft je ladder ook niet constant van plaats te verwisselen. Vind je de huur van een steiger te duur? Laat het dak dan schilderen door een schildersbedrijf. Je hoeft dan zelf niet te investeren in een steiger en verfmaterialen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Reinigen Op aanvraag Offerte
Grondlaag met primer Op aanvraag Offerte
Tussenlaag matte lak Op aanvraag Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw dakelementen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte