Dakgoot schilderen

Wil je een dakgoot schilderen? Met de juiste primer en verf doe je dit eenvoudig zelf. Mits je geen hoogtevrees hebt natuurlijk, want dan laat je het schilderen van de dakgoot beter over aan een schildersbedrijf.

Zinken dakgoot schilderen

Voor het schilderen van een dakgoot in zink heb je een primer nodig die geschikt is voor gebruik op non-ferro materialen (aluminium, zink, koper en gegalvaniseerd staal). Aflakken doe je met een goede kwaliteit solventgedragen lak die geschikt is voor gebruik buiten. Reinig de dakgoot voordat je gaat schilderen zorgvuldig met water en ammonia en schuur de goot hierna met schuurpapier korrel 100-150. Het schuren is erg belangrijk omdat je hiermee de oxidelaag van het zink schuurt.

Tip: 75% van het uiteindelijke schilderresultaat wordt bepaald door de kwaliteit van de ondergrond. Goed reinigen, ontvetten en schuren is minstens zo belangrijk als een goede kwaliteit primer en verf.

Houten dakgoot schilderen

Vochtige, houten dakgoten schilder je bij voorkeur met een ademende, vochtregulerende verf (dekkende beits) op alkydbasis. Ademende verfsystemen zijn meestal één-pot systemen. Primer en lak zijn in deze verf gecombineerd en je hoeft dus niet apart een primer te gebruiken. Dit type verf (ook wel schakelverf of systeemverf genoemd) is alleen in satin leverbaar. Wil je een hoogglansafwerking, schilder de dakgoot dan met een goede kwaliteit lak. Let op: hoogglanslak is niet ademend. Gebruik deze dus alleen als je zeker weet dat het hout droog is. Kies, als je budget het toelaat, voor een professionele kwaliteit primer en lak.

Kunststof dakgoot schilderen

Voor het schilderen van kunststof dakgoten (PVC) en kunststof waterafvoeren gebruik je het best een solventgedragen lak die geschikt is voor gebruik buiten. Daarnaast heb je een hechtprimer voor kunststof nodig. Maak de dakgoot eerst goed schoon met water en ammonia of St. Marc en ruw het kunststof zorgvuldig op met een Scotch Brite. Maak de dakgoot hierna goed droog met een vod. Hierna kun je de primer aanbrengen en de dakgoot aflakken met twee of drie lagen lak. Tussen de verflagen door mag je indien nodig schuren met korrel 240 (of korrel 320 wanneer je hoogglans verf gebruikt).

Tip: Zorg altijd dat je veilig werkt. Gebruik een stabiele ladder of trap met een brede basis. Zorg ervoor dat de ladder ongeveer een meter uitsteekt boven de dakgoot. Je kunt je dan tijdens het schilderen altijd goed vasthouden aan de bovenste sporten van de trap).

Lekkende dakgoot herstellen

Is er dakgoot lekkage op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld bij de naden tussen de verbindingsstukken, probeer de lekkage dan van binnenuit te herstellen met vloeibaar rubber. Er zijn kant-en-klare rubber mengsels (inclusief weefsel) in de handel waarmee je kleine lekkages makkelijk repareert. Helpt dit niet, dan is de dakgoot herstellen de enige optie.

Aandachtspunten

Voor een goed en blijvend schildersresultaat is het van belang dat de dakgoot nergens lekt.

  • Let bij PVC dakgoten op kleine gaatjes en scheurtjes en controleer bij een zinken dakgoot of de dakgoot niet lekt bij de soldeernaden.
  • Controleer de aansluiting tussen de dakgoot en de waterafvoer.
  • Check de verbindingsstukken (veel lekkages doen zich hier voor).
  • Let op bladeren en vervuiling. Plaats desnoods een bolrooster in de waterafvoer zodat deze niet verstopt kan raken.

Werkwijze dakgoot schilderen

  • Reinigen. Reinig de dakgoot met water en ammonia.
  • Schuren. Schuur de dakgoot licht op met schuurpapier of een Scotch Brite.
  • Primer aanbrengen. Breng een goede kwaliteit hechtprimer aan (geschikt voor kunststof, hout of metaal).
  • Dakgoot schilderen. Schilderen de dakgoot (en indien gewenst ook de waterafvoeren) met twee lagen verf.

Hoogtevrees? Schakel een vakman in!

Sta je liever niet op een trap of weet je niet goed hoe je de klus moet aanpakken? Laat het dan over aan een vakman. Je weet dan zeker dat het in orde komt en dat de verf er na een aantal jaar nog perfect op zit.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Reinigen € 20 – € 30* Offerte
Grondlaag met primer voor metaal € 25 – € 30* Offerte
Tussenlaag matte lak € 30 – € 35* Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak € 22 – € 32* Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw dakgoot laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte