Dakkapel schilderen

Overweeg je om de dakkapel te schilderen? Lees hier welke verf je het beste gebruikt en waar je op moet letten bij het schilderen van een houten of kunststof dakkapel.

Houten dakkapel schilderen

Voor het schilderen van een houten dakkapel gebruik je óf een goede kwaliteit lak óf een ademende verf (éénpot-systeem). Een éénpot-systeem (primer en aflak in één pot), zoals beits, is een vochtregulerende verf die voornamelijk geschikt is voor hout dat continu in contact staat met vocht. Door de ademende eigenschappen van deze verf kan vocht, dat zich in het hout bevindt, op natuurlijke wijze uit het hout verdampen. Is het hout in goede conditie en niet vochtig gebruik dan een goede kwaliteit solventgedragen lak die geschikt is voor gebruik buiten.

  • Voordelen van beits (éénpot-systeem): vochtregulerend, geen primer nodig.
  • Voordelen van lak : hoogglans mogelijk, sterker dan beits, minder onderhoud nodig.
Tip: Gebruik een lichte kleur primer voor een lichte afwerking en een donkere primer voor donkere afwerkingslagen. De verf zal dan beter dekken waardoor je minder lagen hoeft aan te brengen.

Kunststof dakkapel schilderen

Wil je een kunststof dakkapel schilderen? In principe is dat mogelijk, maar je doet er verstandig aan om op voorhand advies in te winnen bij de fabrikant van de dakkapel. Niet alle materialen zijn immers even goed overschilderbaar. PVC ramen bijvoorbeeld, die voorzien zijn van een structuurfolie, kun je beter niet overschilderen. Dit omdat zelf hechtprimers vaak niet goed hechten op folie. Beter laat je pvc ramen renoveren met een nieuwe kunststof folie. De wangen van de dakkapel en de boeidelen zijn over het algemeen wel goed overschilderbaar met een goede hechtprimer en lak.

Tip: Openstaande kitnaden langs het glas, dicht je het beste af met een speciale beglazingskit. Gebruik voor het opvullen van kleine naden tussen het hout acrylaatkit of een flexibele twee-componenten plamuur. Acrylaatkit is overschilderbaar, siliconenkit niet.

Dakkapel schilderen? Huur een steiger!

Ga altijd veilig te werk als je op grote hoogte schildert. Het beste huur je een steiger. Je kunt dan overal goed bij en hoeft niet steeds je ladder te verplaatsen. Dat werkt een stuk veiliger en tevens is het veel minder vermoeiend.

Belangrijke voorbereidingen

  • Check de conditie van het hout en het schilderwerk. Zit de verf nog goed vast?
  • Controleer op houtrot. Verwijder aangetast hout, impregneer het gezonde hout en herstel het hout met een goede 2-componenten vuller op basis van epoxy of urethaan-acrylaat.
  • Verwijder slechte, bladderende verflagen met een heteluchtpistool en een verfkrabber. Pas op dat je de beglazing van de dakkapel niet verhit! Gebruik op kozijnen eventueel een afbijtmiddel.
  • Controleer op waterinfiltratie. Check of nergens lekkages zijn (let op de aansluiting bij het dak en controleer op waterinfiltratie bij de ramen).

Werkwijze dakkapel schilderen

  • Reinigen van de dakkapel. Reinig het hout zorgvuldig met water en ammonia (of een ander reinigingsmiddel zoals St. Marc of Universol).
  • Plamuren en schuren. Verwijder slechte verflagen, plamuur beschadigde plekken in het hout en schuur het hout licht op met korrel 180-240. Reinig het hout hierna weer zorgvuldig.
  • Primer aanbrengen. Breng op kaal hout een laag primer aan. Is de oude verflaag nog in goede conditie, dan hoef je geen primer te gebruiken. Schuur de bestaande verflaag in dat geval licht op met korrel 180.
  • Dakkapel schilderen. Schilder het hout met een ronde borstel en een viltrol. Afhankelijk van de kleur van de verf kun je meestal volstaan met twee lagen verf.

Geen tijd of geen ervaring met schilderen? Laat het doen!

Heb je geen ervaring in het werken op (grote) hoogte of vind je het maar niks om op een steiger te staan? Laat het schilderen van de dakkapel dan over aan een professioneel schildersbedrijf. Je weet dan zeker dat het goed gebeurt en dat het schilderwerk er over vijf jaar nog perfect uitziet. Sluit eventueel gelijk een onderhoudscontract af, meestal kom je dan in aanmerking voor aantrekkelijke kortingen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Reinigen € 20 – € 30* Offerte
Grondlaag met primer voor metaal € 25 – € 30* Offerte
Tussenlaag matte lak € 30 – € 35* Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak € 22 – € 32* Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw dakkapel laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte