Waterafvoer schilderen

Is die saaie, grijze regenpijp je een doorn in het oog? Geen probleem. Met de juiste primer en verf geef je lelijke waterafvoeren een kleur die perfect bij de stijl van je woning past.

PVC waterafvoeren schilderen

Kunststof waterafvoeren zijn meestal gemaakt van PVC (polyvinylchloride). Dit materiaal is prima te schilderen, mits je een goede solventgedragen hechtprimer voor kunststof gebruikt. Voor een goede hechting van de verf is het belangrijk dat je de afvoer goed ontvet en schuurt. Reinig het kunststof daarom eerst met een Scotch Brite en een ontvetter, bijvoorbeeld ammoniakwater of St. Marc. Laat de afvoer daarna goed drogen en breng hierna met een borstel en evt. een roller de primer aan. Als de primer droog is kun je de afvoer afwerken met een solventgedragen buitenverf naar keuze.

Tip: Ammonia is een goedkoop middel waarmee je perfect ondergronden zoals waterafvoeren kunt ontvetten. Maak een oplossing van 1 deel ammonia op 9 delen water. Spoel goed na met schoon water.

Metalen waterafvoeren schilderen

Waterafvoeren van metaal zijn meestal gemaakt van non-ferro metalen zoals zink of gegalvaniseerd staal. Wil je zo'n afvoer schilderen dan moet je deze eerst zorgvuldig reinigen en ontvetten (bijvoorbeeld met synthetische thinner) en opschuren met schuurpapier korrel 150-180. Reinig de waterafvoer daarna opnieuw en laat deze goed drogen. Breng hierna een goede kwaliteit primer aan die geschikt is voor gebruik op non-ferro metalen (koper, zink, aluminium). Hierna kun je de verflaag nog eens licht opschuren met korrel 240. Lak de hemelwaterafvoer af met twee lagen solventgedragen lak.

Tip: Schilder de onderkant van de afvoer wat dikker en pas op dat er geen zand in de verf komt. Dek de ondergrond rondom de afvoerpijp desnoods af of graaf deze indien mogelijk iets uit.

Welke verfborstel gebruiken?

Voor het schilderen van ronde waterafvoeren gebruik je het beste een verfborstel met varkenshaar (solventgedragen verf) en een viltroller. Met de viltroller kun je (meestal) ook de zijkanten en de achterkant van de afvoerpijp bereiken. Wil je een metalen, vierkante waterafvoer schilderen, dan is een mohair roller (viltroller) of schuimroller erg gemakkelijk.

Tip: Gebruik je een schuimroller, oefen dan niet te veel druk uit tijdens het schilderen. Er kunnen dan kleine luchtbelletjes in het verfoppervlak ontstaan, met een 'sinaasappelhuid' als gevolg. Lukt het niet goed met een schuimroller, gebruik dan een viltrol.

Werkwijze waterafvoer schilderen

  • Reinigen en schuren. Reinig de afvoer zorgvuldig met ammonia, thinner of een ander soort ontvetter. Ruw kunststof regenpijpen op met een Scotch Brite en metalen afvoeren met schuurpapier korrel 150-180.
  • Primer aanbrengen. Breng de primer aan met een borstel en een schuim- of viltroller.
  • Waterafvoer schilderen. Schilder de afvoer met 2 lagen lak.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Reinigen € 20 – € 30* Offerte
Grondlaag met primer voor metaal € 25 – € 30* Offerte
Tussenlaag matte lak € 30 – € 35* Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak € 22 – € 32* Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw waterafvoeren laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte