Kroonlijst schilderen

Is de kroonlijst nodig aan een schilderbeurt toe? Lees hier welke verf je hiervoor het beste kunt gebruiken en hoe je te werk moet gaan bij het schilderen ervan.

Kroonlijst schilderen. Welke verf moet ik gebruiken?

Is de kroonlijst verouderd en vermoed je dat het hout vochtig is, schilder dan met een vochtregulerende, dekkende buitenbeits of een andere zogeheten éénpot-systeem verf. Dit is een primer en lak in één. Dit type verf is alleen in zijdeglans (halfglans) verkrijgbaar en is minder sterk dan hoogglanslak, maar perfect geschikt voor vochtig hout. Gebruik je beits, dan moet je het schilderwerk regelmatig onderhouden (gemiddeld om de vier jaar een herschilderbeurt). Is het hout in goede conditie en droog? Gebruik dan een goede kwaliteit solventgedragen lak voor buiten. Hiermee is het hout maximaal beschermd.

Tip: Check voordat je gaat schilderen of er nergens regenwater in de kroonlijst lekt, bijvoorbeeld langs de dakgoot.

Verwijder loszittende verflage

Verflagen die bladderen moet je altijd verwijderen. Dit gaat over het algemeen het handigst met een heteluchtpistool (verfbrander) en een verfkrabber. Je kunt eventueel ook een afbijtmiddel gebruiken. Verflagen die nog goed hechten hoef je niet te verwijderen. Schuur de kroonlijsten goed op met korrel 150-180 (afhankelijk van de staat van het hout) en breng een primer aan op het kale hout. Schilder de kroonlijst hierna met een (vochtwerende) verf op alkydbasis.

Tip: Pas op met het gebruik van een hetluchtpistool in de buurt van glaswerk. Door snelle temperatuurwisselingen kan het glas kapot springen (vooral enkel glas dat al wat ouder is).

Houten kroonlijst herstellen

Beschadigd hout als gevolg van houtrot repareer je het beste met een flexibele houtrotvuller. Gebruik een twee-componenten houtvuller op basis van urethaan-acrylaat of epoxy. Krab, of steek het beschadigde hout zo veel mogelijk weg en repareer het daarna met een laagje vulmiddel Bij zachte houtsoorten moet je het hout, voordat je het gaat plamuren, eerst voorbereiden met een impregneermiddel. Het impregneermiddel doodt micro-organismen in het hout en versterkt de houtstructuur. Breng niet in één keer een dikke laag aan, maar werk in dunne lagen.

Tip: Gebruik je een afbijtmiddel? Neutraliseer het oppervlak na het verwijderen van de verf zorgvuldig met water. Doe je dit niet, dan blijven er chemische reacties plaatsvinden en zal de nieuwe verf mogelijk beschadigd raken.

Hoe vaak moet ik schilderen?

Dat hangt voornamelijk van de oriëntatie van de kroonlijst af en het type verf dat je gebruikt. Vochtregulerende verfsoorten (zoals beits) vereisen meer onderhoud dan hoogglans lakverven en donkere kleuren verf warmen sneller op dan lichte kleuren, waardoor de verf sneller slijt. De temperatuur van de kroonlijst kan in de felle zon tot soms wel 60 graden stijgen. Een kroonlijst aan de zonzijde (zuiden / zuidwesten) heeft dan ook meer te verduren van het zonlicht dan een kroonlijst die noordelijk of oostelijk is georiënteerd.

Hoe vaak een kroonlijst schilderen?

Zonzijde Schaduwzijde
Na 2-3 jaar bijwerken Na 3-4 jaar bijwerken
Na 4-5 jaar volledig overschilderen Na 6-7 jaar volledig overschilderen

Werkwijze kroonlijst schilderen

  • Reinigen van het hout. Maak het hout goed schoon met water en ammonia.
  • Schuren. Laklagen die nog in goede conditie zijn, ruw je op met een Scotch Brite of met schuurpapier korrel 180. Verwijder bladderende verflagen. Maak het hout hierna goed stofvrij.
  • Primer aanbrengen. Breng (indien nodig) een primer aan op de plekken die kaal geschuurd zijn.
  • Kroonlijst schilderen. Schilder de kroonlijst met twee lagen verf. Schuur de eerste verflaag nog eens licht op met fijn schuurpapier (korrel 240 bij satin of 320 bij hoogglans verf).

Hoogtevrees? Laat het over aan een schildersbedrijf.

Het schilderen van een kroonlijst is op zich geen moeilijke klus, maar omdat je op grote hoogte moet werken, heb je al gauw een steiger nodig om de klus veilig uit te kunnen voeren. Sta je liever niet op zo'n steiger of je zie je het schilderen om een andere reden niet zitten? Schakel dan de hulp in van een professionele schilder. Is de dakgoot ook aan een schilderbeurt toe? Laat deze dan ook gelijk schilderen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Reinigen € 20 – € 30* Offerte
Grondlaag met primer voor metaal € 25 – € 30* Offerte
Tussenlaag matte lak € 30 – € 35* Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak € 22 – € 32* Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw kroonlijst laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte