PVC ramen schilderen

Kun je PVC ramen schilderen? Ja, dat is mogelijk, maar niet alle PVC ramen zijn hiervoor geschikt. Lees hier alles over het schilderen van kunststof ramen en waar je op moet letten bij het schilderen.

Ik wil mijn PVC ramen schilderen. Kan dit?

In principe is dit mogelijk, maar het eindresultaat is afhankelijk van het soort PVC ramen. Gecoate kunststof profielen zonder decoratiefolie zijn over het algemeen goed te schilderen. Bij profielen die voorzien zijn van een kunststof folie (met houtnerfstructuur), is de kans op succes een stuk kleiner. Dit omdat verf minder goed hecht op folie dan op massief, geschuurd kunststof. Kunststof ramen met decoratiefolie kun je om deze reden beter laten opknappen met een nieuwe folielaag.

Welke verf heb ik nodig?

Voor het schilderen van kunststof ramen gebruik je het best een solventgedragen verf op basis van polyurethaan-alkydhars die geschikt is voor gebruik op kunststof en metaal. Ook heb je een goede hechtprimer nodig voor kunststof of metaal. Deze verfsoorten zijn krasvast, goed bestand tegen weersinvloeden en enigszins elastisch (belangrijk bij kunststof!). Bespaar bij het schilderen van kunststof ramen nooit op kwaliteit en stem de primer en de verf goed op elkaar af.

Tip: Schilder bij voorkeur niet over siliconen dichtingen tussen het glas en de profielen, want dan loop jet het risico dat de verf hier zogeheten 'visogen' gaat trekken (kraters in de verflaag).

Reinigen van de PVC ramen

Voordat je kunt aanvangen met schilderen moet je de ramen zorgvuldig reinigen. Gebruik hiervoor ammoniakwater, PVC reiniger of een ander universeel middel dat goed ontvet. Voor een strak resultaat is het is erg belangrijk dat het raam perfect ontvet is. Gebruik voor groene aanslag (mos of alg) een speciale reiniger die geschikt is voor gebruik op kunststof. Gebruik bij het reinigen een Scotch Brite of een ander soort fijne schuurspons, dan hecht de primer straks goed op het opgeruwde kunststof.

Tip: Heb je geen Scotch Brite of wil je liever gewoon schuren. Gebruik dan watervast schuurpapier korrel 240 en ruw hier het kozijn licht mee op. Maak het kozijn na het schuren weer zorgvuldig schoon.

Folie in plaats van schilderen

PVC ramen die voorzien zijn van een structuurfolie laat jet het beste renoveren met een nieuwe folie. Dat is in veel gevallen goedkoper dan schilderen en het resultaat zal een stuk beter zijn, omdat de folie beter hecht op de oude folie dan verf. Tevens kun je uit allerlei (hout)structuren kiezen. Iets wat met verf niet mogelijk is. De oude folielaag wordt glad geschuurd en hier overheen brengt men vervolgens een nieuwe folielaag aan. Na renovatie met folie lijken de PVC ramen weer als nieuw en kunnen ze er weer minstens 10 jaar tegenaan.

Tip: Schilder niet in de felle zon. PVC is flexibel en sommige soorten kunststof reageren sterk op snelle temperatuurwisselingen waardoor er spanningsverschillen in de verflagen optreden. Bovendien droogt de verf in de volle zon te snel uit.

Twijfel je? Laat het over aan de schilder.

Het schilderen van PVC ramen is een secuur klusje waar je het best alleen aan begint als je enige vaardigheid in het schilderen hebt. Ben je niet zeker van je eigen schildercapaciteiten, laat het dan over aan een vakman. Je weet dan zeker dat het netjes gebeurt en dat je ramen er straks weer als nieuw uitzien.

Werkwijze PVC ramen schilderen

  • Reinigen. Reinig de profielen zorgvuldig met een Scotch Brite en wat reinigingsmiddel. Maak de profielen hierna perfect droog.
  • Primer aanbrengen. Breng de hechtprimer aan met een ronde borstel en een lakroller en laat deze drogen. Afhankelijk van het type primer moet je soms een 2e primerlaag aanbrengen.
  • PVC ramen schilderen. Is de primer goed droog, breng dan een eerste laklaag aan. Als deze laag goed droog is breng je een tweede laklaag aan. Dekt de verf niet helemaal perfect? Breng dan een derde laklaag aan.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
PVC ramen schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw PVC ramen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte