Aluminium ramen schilderen

Kun je aluminium ramen schilderen? Ja, maar niet alle soorten aluminium zijn even goed overschilderbaar. Lees hier welke verf je nodig hebt en waar je op moet letten bij het schilderen.

Aluminium ramen schilderen. Welke verf?

Aluminium is een lastig te schilderen materiaal. Vooral geanodiseerd aluminium levert problemen op met de hechting van de verf, omdat het geanodiseerde oppervlak lastig is te schuren. Het schilderen van aluminium ramen gaat doorgaans het best met met een speciale solventgedragen metaalprimer op acryllaatbasis en een lakverf op basis van acryllaat of alkydhars. Op geanodiseerd aluminium, dat door omstandigheden niet goed geschuurd kan worden, is het soms beter om een 2-componenten epoxy primer te gebruiken.

Wat is geanodiseerd aluminium?

Geanodiseerd aluminium is aluminium met een dunne oxidelaag. Deze laag, die gekleurd of blank kan zijn, dient ter bescherming van het aluminium. De oxidelaag is erg hard en lastig om met de hand te schuren. Wil je geanodiseerde aluminium ramen schilderen, dan zul je de oxidelaag mechanisch moeten schuren, bijvoorbeeld met een haakse slijper en een schuurschijf. Weet je niet of de ramen geanodiseerd zijn? Schakel dan een professioneel schildersbedrijf in en vraag om advies.

Tip: Wil je geanodiseerd aluminium schilderen? Schilder dan eerst een proefvlak en kijk op de verf goed hecht.

Aluminium kozijnen schilderen? Begin met reinigen en schuren.

Voordat je kunt aanvangen met het schilderen van de ramen, moet je de profielen eerst goed reinigen en schuren. Goed ontvetten en schuren is van cruciaal belang voor een goede hechting van de verf. Gebruik voor het reinigen van onbehandeld aluminium thinner of wasbenzine of een ander soort ontvetter. Zijn de aluminium profielen goed schoon, dan kun je starten met schuren. Is het aluminium gecoat? Schuur de bestaande verflaag dan licht op met korrel 180 of fijner. Onbehandeld aluminium schuur je met een Scotch Brite. Geanodiseerd aluminium zul je zorgvuldig mechanisch moeten opruwen, bijvoorbeeld met een haakse slijper en Scotch Brite SCD schijven.

Tip: Schilder aluminium ramen niet in de volle zon, maar schilder altijd 'met de zon mee'. Pas op met sterke temperatuurwisselingen, want aluminium wordt snel warm en koelt snel af.

Werkwijze aluminium ramen schilderen

  • Reinigen en ontvetten. Reinig de aluminium ramen zorgvuldig met ammoniakwater, thinner of wasbenzine (gebruik geen thinner op bestaande verflagen).
  • Schuren. Schuur onbehandeld aluminium of gecoat aluminium licht op met fijn schuurpapier of een Scotch Brite. Schuur geanodiseerd aluminium mechanisch met een haakse slijper en een schuurschijf (bijvoorbeeld Scotch Brite SCD schijven). Reinig het aluminium hierna weer zorgvuldig.
  • Primer aanbrengen. Breng één laag primer aan en laat deze drogen. Bij sommige verfsystemen moet je twee lagen primer aanbrengen.
  • Schilderen van het raam. Is de primer droog, lak dan af met twee lagen lak. Schuur eventueel tussendoor met korrel 320 om kleine oneffenheden in de verf te verwijderen.

Aluminium ramen laten schilderen

Het schilderen van aluminium kozijnen is een nauwkeurig klusje waarbij de nodige vaardigheid komt kijken. Heb je al vaker kozijnen geverfd en ben je gewend om nauwkeurig te werken, dan kun je deze klus zelf verrichten. Heb je weinig ervaring of er gewoon geen tijd voor, laat het dan over aan een schildersbedrijf. Je weet dan zeker dat het goed gebeurt en dat de ramen er over vijf jaar nog steeds perfect uitzien.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Alu ramen schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw aluminium ramen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte