Gecementeerde gevel schilderen

Het schilderen van een gecementeerde gevel is nog een hele klus, maar wel een klus die de moeite loont, want de gevel ziet er na zo'n schilderbeurt weer als nieuw uit.

Gecementeerde gevel schilderen: welke verf heb ik nodig?

Voor het schilderen van een gecementeerde buitengevel gebruik je bij voorkeur een watergedragen, ademende gevelverf en een goede kwaliteit primer. Afhankelijk van de ondergrond kan dat een verf zijn op basis van acrylaatdispersie of basis van siliconendispersie. Het is aan te raden om je goed te laten informeren door de fabrikant van de verf, vooral als je een behandelde gevel wil schilderen. Is de gevel bijvoorbeeld onlangs nog geïmpregneerd, dan heb je een primer nodig die hierop is afgestemd. Zijn er scheurtjes in de cementering zichtbaar, dan kies je het beste voor een verf op basis van siliconenhars, omdat deze verf scheuroverbruggend is.

Gecementeerde gevel reinigen

Op een vuile of vette buitengevel hecht geen enkele verf. Je moet een gecementeerde gevel dan ook zorgvuldig reinigen, voordat je er een verflaag op zet. Gebruik een universeel reinigingsmiddel, bijvoorbeeld Universol, St. Marc of allesreiniger. Voor het verwijderen van algen en schimmels zijn speciale groene aanslag reinigers te koop. Deze middelen moet je na het aanbrengen enige tijd laten inwerken. Gebruik water en een borstel.

Tip: Wil je een gecementeerde gevel reinigen? Een tuinsproeier is handig, een hogedrukspuit is nog handiger, maar pas wel op dat je de cementering er niet mee beschadigt!

Lang van je gevel genieten? Kies voor kwaliteitsverf

Ben je van plan om een gecementeerde buitengevel te (laten) schilderen? Kies dan altijd voor kwaliteitsverf.

Kenmerken van een goede kwaliteit verf:

  • Hoog ademend vermogen (waardoor vocht uit de gevel kan verdampen)
  • Goede bescherming tegen indringing van vocht (regenwater)
  • Hoge dekkingscapaciteit (je hebt minder lagen verf nodig)
  • Hecht goed aan de ondergrond
  • Vuilafstotend en makkelijker te reinigen dan standaard verf

Witte aanslag op een gecementeerde gevel

Zie je (plaatselijk) een witte, krijtachtige aanslag op de buitengevel? Deze aanslag wordt veroorzaakt door hygroscopische zouten in de muur. Deze zouten zijn lastig te verwijderen, zeker wanneer er sprake is van een vochtprobleem, zoals opstijgend vocht. Borstel de witte zoutuitslag met een harde borstel van de muur. Gebruik hierbij geen water. Hierna kun je de plek eens nat maken en checken of de plekken binnen een aantal dagen weer terugkomen. Indien dat zo is, borstel ze dan weer droog van de muur. Mogelijk moet je dit enkele malen herhalen. Laat de gevel altijd goed uitdrogen vooraleer je start met schilderen.

Tip: Bij het schilderen van de gevel kan een verfschild soms van pas komen. Dit is een plastic spatel met een afgeschuinde rand. De spatel gebruik je als schild, bijvoorbeeld wanneer je onder of naast een kozijn moet schilderen. Je hoeft het kozijn dan niet af te plakken.

Werkwijze gecementeerde gevel schilderen

  • Reinigen van de gevel. Reinig de gevel zorgvuldig met water en een reinigingsmiddel en laat de gevel hierna goed uitdrogen.
  • Primer aanbrengen. Breng één laag primer aan met een blokborstel. Probeer de primer zo goed mogelijk over de muur te verdelen. Laat de primer drogen.
  • Schilderen van de cementering. Gebruik voor het schilderen van de muur een blokborstel en een langharige vachtroller. Werk zo veel mogelijk nat in nat. Schilder niet in de volle zon of wanneer het erg waait.

Gevel laten schilderen

Het schilderen van een gevel is een behoorlijke klus waarvoor je de nodige tijd moet uittrekken. Tevens heb je redelijk wat materiaal en verfgereedschap nodig (stelling of trap, verf, primer, borstels, rollen, afdekmaterialen, enz.) Heb je deze tijd niet of heb je te weinig ervaring in het schilderen, laat het dan over aan een schildersbedrijf. Je weet dan zeker dat je gevel er straks weer als nieuw uitziet en dat je er de komende tien jaar geen omkijken meer naar hebt.

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Gecementeerde gevel rijwoning herschilderen Op aanvraag
Offerte
Gecementeerde gevel appartement herschilderen Op aanvraag
Offerte
Gecementeerde gevel halfopen bebouwing herschilderen Op aanvraag
Offerte
Gecementeerde gevel villa herschilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw gecementeerde gevel schilderen laten schilderen door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte