Gevel in baksteen schilderen

Wil je een bakstenen buitengevel schilderen? Met een goede kwaliteit verf is dat zeker mogelijk, mits je de juiste verf gebruikt en de gevel op de juiste manier voorbereidt.

Bakstenen gevel schilderen: check eerst het voegwerk

Wil je een bakstenen buitengevel schilderen? Check dan eerst de conditie van het voegwerk. Veeg met een harde borstel langs het voegwerk of tik met een schroevendraaier op het voegwerk. Komen de voegen los, dan zul je deze eerst moeten herstellen. Niet alleen omdat de cementkorrels tijdens het schilderen in je verf terecht komen, maar ook vanwege de kans op vochtproblemen (regenwater dat via het voegwerk infiltreert in de gevel). Slijp of hak beschadigd voegwerk uit en voeg de gevel opnieuw. Laat het voegwerk goed uitdrogen voordat je start met het schilderen van de gevel.

Bakstenen buitengevel reinigen

Reinig de gevel, voordat je deze gaat schilderen, zorgvuldig met water en een reinigingsmiddel. De keuze van het reinigingsmiddel hangt af van de vervuilingsgraad van de gevel. Zijn de bakstenen bijvoorbeeld erg vervuld met mossen en algen, gebruik dan een groene aanslagreiniger of verdund bleekwater (1 deel bleekwater op 10 delen water). Laat de oplossing een aantal uren intrekken en borstel de bakstenen dan goed schoon met water of gebruik een hogedrukreiniger.

 

Tip: Heb je de buitengevel nat gereinigd? Laat deze dan minimaal een week uitdrogen voordat je gaat schilderen.

Bakstenen buitengevel schilderen: welke verf gebruiken?

Voor het schilderen van een bakstenen buitengevel gebruik je bij voorkeur een goede kwaliteit damp-open gevelverf. Gevelverf is sterk ademend en waterdampdoorlatend, waardoor de gevel op natuurlijke manier kan uitdrogen. Waterdamp kan dus wel van binnen naar buiten verdampen maar omgekeerd kan vocht kan niet via de gevel naar binnen dringen. Gebruik nooit dampdichte verf voor het schilderen van een buitengevel.

Primer nodig voor het schilderen van baksteen?

Bakstenen zijn poreus van structuur en je moet ze om deze reden voorbehandelen met een primer. Gebruik hiervoor een speciale primer voor zuigende oppervlakken en stem de primer af op het verfsysteem dat je gaat gebruiken. De primer is vooral bedoeld om de zuigende werking van de bakstenen op te heffen. Je hebt dan minder verf nodig en tevens zal de verflaag egaler dekken en beter hechten.

Tip: Zijn er witte plekken op de buitengevel zichtbaar? Meestal zijn deze het gevolg van zoutuitbloeiing (hygroscopische zouten). Schrob deze plekken schoon met een droge, harde borstel. Gebruik géén water!

Beste temperatuur voor het schilderen van een buitengevel

Een temperatuur tussen 10 en 20 graden Celsius is ideaal voor het schilderen van een buitengevel. Bij deze temperatuur droogt de verf niet te snel en vloeit hij goed uit. Schilder nooit in de volle zon en bij voorkeur ook niet wanneer het waait.

Nieuwe bakstenen muur schilderen

Wil je een nieuwe bakstenen muur schilderen? Wacht dan minimaal een jaar met schilderen. De muur is nog erg vochtig en als je hier direct een laag verf overheen zet is de kans groot dat er problemen met vocht gaan ontstaan (bijvoorbeeld vlekken op de muur als gevolg van zoutuitbloeiing).

Tip: Voor het schilderen van een bakstenen buitengevel gebruik je het best een vachtroller met lange haren en een blokborstel. De blokborstel is vooral praktisch voor het schilderen van lastig bereikbare plaatsen en voor het schilderen van diepe voegen.

Werkwijze bakstenen buitengevel schilderen

  • Reinigen. Reinig de buitengevel zorgvuldig en let daarbij in het bijzonder op groene aanslag (mossen, algen). Gebruik een hogedrukspuit of een tuinsproeier en een harde borstel.
  • Drogen. Laat de gevel na het reinigen minimaal een week drogen. Primer aanbrengen. Breng met een blokborstel de primer aan op de buitengevel.
  • Bakstenen schilderen. Is de primer droog, schilder de gevel dan volgens aanwijzingen van de verffabrikant. Mogelijk heb je twee lagen verf nodig.

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Baksteengevel rijwoning Op aanvraag Offerte
Baksteengevel appartement Op aanvraag Offerte
Baksteengevel halfopen bebouwong Op aanvraag Offerte
Baksteengevel vrijstaande woning / villa Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw gevel in baksteen laten verven door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte