Gevel in cellenbeton schilderen

Wil je een cellenbeton buitengevel schilderen? Hiervoor heb je een speciale primer en verf nodig. Lies hier welke verf je het beste kunt gebruiken en waar je verder op moet letten bij het schilderen van de gevel.

Buitengevel van cellenbeton schilderen. Welke verf?

Cellenbeton is een poreus, dampopen bouwmateriaal dat goed beschermd moet worden tegen vocht. Een gevel van cellenbeton wordt om deze reden afgewerkt met een regenwerende, dampopen pleisterlaag. De bepleistering heeft niet dus alleen een esthetische functie, maar beschermt het cellenbeton tevens tegen vocht. Meestal gebruikt men voor het afwerken van de gevel een gewapende, flexibele siliconenpleister. Wil je dit soort pleisterwerk schilderen, dan moet je dat doen met een sterk ademende, flexibele gevelverf die geschikt is voor pleisterwerk. Deze gevelverf is scheuroverbruggend en bevat over het algemeen, net als de pleisterlaag, siliconenhars.

Tip: Schilder een cellenbeton buitengevel altijd in een lichte kleur. Donkere vlakken kunnen snel opwarmen, met spanningen in het pleisterwerk en haarscheurtjes als gevolg (vooral op zonnige winterdagen, bij temperaturen onder het vriespunt).

Waarom een 'ademende gevelverf' gebruiken?

Voor het schilderen van een cellenbeton buitengevel moet je altijd een 'ademende' (dampopen) verfsoort gebruiken. Dit is een verf die de transport van waterdamp vanuit de gevel naar buiten bevordert, waardoor de gevel op natuurlijke wijze uit kan drogen. Tegelijk beschermt de verf tegen indringing van vocht (regenwater). Kies altijd voor een goede kwaliteit verf, want niet alle verf is even dampopen en scheuroverbruggend. Een goede kwaliteit verf is tevens makkelijker te reinigen en blijft langer schoon omdat er minder snel vuil aan hecht.

Hoeveel lagen verf schilderen op een cellenbeton buitengevel?

Hoeveel lagen verf je aanbrengt op een gevel in cellenbeton, hangt af van de dekkingscapaciteit van de verf. Meestal kun je volstaan met één laag grondverf en twee eindlagen. Hoe minder lagen je nodig hebt, hoe beter, want het ademend vermogen van de gevel neemt na twee lagen verf sterk af, ook al gebruik je ademende verf.

Tip: Schilder altijd nat in nat en verf niet te ver voor je uit. Verdeel de muur in kleine, denkbeeldige oppervlakken van 1m². Schilder de banen met een overlap van ongeveer 1 rolbreedte.

Is een primer noodzakelijk?

Is de gevel al een keer geschilderd en hecht deze verflaag nog goed? Dan heb je in de regel geen primer nodig. In alle overige gevallen zul je een primer moeten gebruiken voordat je de gevel kunt schilderen. Gebruik een goede kwaliteit vochtwerende primer (bijvoorbeeld op basis van siloxanen). Het cellenbeton wordt door de componenten in de primer perfect beschermd tegen vocht. Stem primer en verf altijd goed op elkaar af. Je gevel zal dan lang mooi blijven.

Tip: Wil je een buitengevel in cellenbeton schilderen? Doe dit dan bij voorkeur op een droge, niet al te warme of koude, windstille dag. De verf droogt dan niet te snel uit waardoor je goed 'nat in nat' kunt blijven schilderen. Schilder niet in de volle zon.

Werkwijze cellenbeton buitengevel schilderen

  • Reinigen van de gevel. Reinig de buitengevel zorgvuldig met water en een reinigingsmiddel. Gebruik ammonia, St. Marc of een andere universele reiniger (zonder zeep). Groene aanslag verwijder je het best met een speciale groene aanslag reiniger. Gebruik je een hogedrukspuit? Pas dan op dat je het pleisterwerk op de gevel niet beschadigt.
  • Primer aanbrengen. Breng één laag primer aan op de buitengevel.
  • Schilderen van de gevel. Breng de verf met een blokborstel en een langharige verfroller aan op de muur. Normaal gesproken heb je twee lagen verf nodig voor een perfect dekkend resultaat.

Gevel in cellenbeton schilderen

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Gevel in cellenbeton rijwoning Op aanvraag
Offerte
Gevel in cellenbeton appartement Op aanvraag
Offerte
Gevel in cellenbeton halfopen bebouwing Op aanvraag
Offerte
Gevel in cellenbeton vrijstaande woning / villa Op aanvraag
Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw  cellenbeton gevel laten verven door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte