Natte & vochtige buitengevel schilderen

Kun je een vochtige buitengevel schilderen? Ja, dat kan, maar niet zonder rekening te houden met de oorzaken van het vochtprobleem en alleen met de juiste soort verf.

Welke soort verf voor een vochtige buitengevel?

Voor het schilderen van een vochtige buitengevel kun je kiezen uit twee soorten verfsystemen (primer + verf):

  1. Een zeer dampopen verfsysteem (op basis van siloxanen of silicaat). Dit type verf is sterk ademend waardoor vocht in de gevel op natuurlijke wijze naar buiten toe kan verdampen.
  2. Een gesloten (afsluitend) verfsysteem. Dit systeem wordt toegepast bij muren die permanent nat zijn en wanneer er geen andere oplossingen zijn om de gevel droog te krijgen. Je mag een dergelijke verf alleen gebruiken bij vorstbestendige gevelstenen en op advies van een bouwkundige of een schildersbedrijf.

Vochtige buitengevel schilderen? Achterhaal eerst de oorzaak.

Is de gevel erg vochtig? Probeer dan altijd de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Is er bijvoorbeeld sprake van opstijgend vocht of wordt de muur nat omdat deze bloot staat aan slagregens? Bij problemen met opstijgend vocht laat je de gevel het best injecteren met een hydrofoberend middel. Bij problemen met doorslaand vocht, als gevolg van slagregens, is het aan te raden om de gevel te laten impregneren. Houd er rekening mee dat de muur na impregnatie alleen alleen nog overschilderbaar is met speciale verf.

Tip: Schilder een tijdelijk vochtige buitengevel altijd in het droge seizoen en niet in het vroege voorjaar of het late najaar. De muur bevat in deze 'natte' seizoenen te veel vocht (meer dan 4%, waardoor schilderen met een normale gevelverf niet mogelijk is).

Kan ik een geïmpregneerde buitengevel schilderen?

Soms kan dit, maar niet met elke soort gevelverf. Test eerst uit of het imprengeermiddel nog actief is. Spuit met een plantenspuit wat water op de gevel. Vormen er zich waterdruppels op de gevel, dan is de muur nog in hoge mate waterafstotend. Overschilderen kan dan alleen met een speciale verf (meestal een kwartshoudende structuurverf). Trekt het water in de gevel, dan kun je de gevel meestal zonder problemen overschilderen. Vraag altijd om deskundig advies, voordat je een geïmpregneerde gevel overschildert en probeer te achterhalen met welk middel de gevel behandeld is. Dit is belangrijk i.v.m. de keuze van de primer.

Mos en alg van de buitengevel verwijderen

Vochtige gevels zijn vaak vervuild met mossen en algen. Het is belangrijk dat je deze zorgvuldig verwijdert voordat je de gevel schildert. In de meeste gevallen ben je het beste af met een speciale (biologische) moscleaner of een groene aanslag reiniger. Kies voor een middel dat alleen reinigt en niet impregneert. Gaat het om een bakstenen gevel, dan kun je eventueel ook een oplossing van bleekwater gebruiken. Laat de oplossing zes uur inwerken en spuit de buitengevel daarna schoon met een hogedrukspuit (eventueel met vuilfrees). Laat de muur na het reinigen goed uitdrogen.

Werkwijze vochtige buitengevel schilderen

  • Reinigen van de gevel. Maak de gevel zorgvuldig schoon en let in het bijzonder op loszittend vuil (zand, mossen en algen).
  • Primer aanbrengen. Breng de primer aan met een blokborstel en een langharige vachtroller. Welk soort primer je nodig hebt, hangt af van de ondergrond (baksteen, pleisterwerk, beton).
  • Buitengevel schilderen. Schilder de gevel volgens aanwijzingen van de verffabrikant.

Twijfel je? Laat het aan een schildersbedrijf over!

Het schilderen van een vochtige buitengevel moet altijd met de nodige voorzichtigheid gebeuren, want bij het verkeerd toepassen van een verfsysteem is de kans groot dat de verf er binnen twee jaar afbladdert óf dat het vochtprobleem verergert. Weet je niet goed welke verf je moet gebruiken of waar het vochtprobleem door veroorzaakt wordt? Schakel dan een schildersbedrijf in of een vochtexpert.

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Vochtige gevel rijwoning herschilderen Op aanvraag
Offerte
Vochtige gevel appartement herschilderen Op aanvraag
Offerte
Vochtige gevel halfopen bebouwing herschilderen Op aanvraag
Offerte
Vochtige gevel villa herschilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw natte & vochtige buitengevel laten schilderen door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte