Gevel in beton & betonplaten schilderen

Wil je een betonnen buitengevel verven? Ontdek hier welke verf je nodig hebt en op welke zaken je moet letten bij het schilderen van beton.

Betonnen buitengevel verven. Welke verf?

Voor het schilderen van een betonnen buitengevel gebruik je het beste een goede kwaliteit watergedragen gevelverf op basis van acrylaatdispersie. Dit type verf is dampopen, waardoor vocht in het beton op natuurlijke manier kan verdampen. Tevens is het een verfsoort die niet verkleurt en goed bestand is tegen weersinvloeden. Gevelverf is standaard wit, maar je kunt het in alle kleuren laten mengen en ook structuur is mogelijk.

Reinig de buitengevel eerst zorgvuldig

Hoe goed je verf ook van kwaliteit is, op een vuil of vet oppervlak hecht geen enkele verf. Reinig de gevel daarom altijd zorgvuldig voordat je gaat schilderen. Met een hogedrukspuit gaat dat erg efficiënt. Gebruik water met ammonia (goedkoop), St. Marc of een andere universele reiniger. Groene aanslag (mossen, algen) verwijder je het beste met een speciale groene aanslag reiniger. Gebruik geen zeepachtige producten, omdat deze een vettig laagje op het beton achterlaten. Roetaanslag is over het algemeen zeer lastig te verwijderen, maar gebruik je een goede kwaliteit primer en verf, dan vormt roetaanslag meestal geen probleem.

Gebruik een gevelprimer

Wil je een betonnen buitengevel verven, gebruik dan een primer die geschikt is voor buitenmuren. Het beste kies je een primer die voorgeschreven wordt door de fabrikant van de gevelverf. Je weet dan zeker dat de verf perfect zal hechten aan het beton en dat je tien jaar geen omkijken meer hebt naar de gevel. Is het beton al een keer geverfd? Check dan of de bestaande verflaag nog goed vast zit. Indien dat zo is, kun je er meestal zonder problemen overheen schilderen. Bladdert de verf op verschillende plaatsen, dan zul je de oude verflaag eerst moeten verwijderen.

Tip: Is het beton bepleisterd? Gebruik voor een bepleisterde buitengevel altijd een primer die geschikt is voor pleisterwerk. Hiermee fixeer je de oude pleisterlaag en zal de verf beter hechten en egaler dekken.

Verf van een betonnen buitengevel verwijderen

Voor het verwijderen van oude verflagen van beton gebruik je het best een hogedrukspuit, eventueel met vuilfrees. Je hebt hiervoor een krachtig apparaat nodig (werkdruk tussen 126 en 145 bar). Lukt het hiermee niet, dan zit de verf perfect vast en is het beter om er overheen te schilderen. Wil je de verf toch verwijderen, dan zul je een afbijtmiddel moeten gebruiken dat geschikt is voor gebruik op steenachtige ondergronden.

Tip: Gaat het om een klein oppervlak, en heb je geen hogedrukspuit? Probeer de verf dan te verwijderen met een (roterende) staalborstel.

Schilderen over 'ademende' verflagen

Wanneer je gaat verven over oude verflagen, houd er dan rekening mee dat het ademend vermogen van de buitengevel drastisch afneemt wanneer er meer dan twee lagen verf op aangebracht zijn. Zelfs als het sterk ademende verflagen zijn. Nu hoeft dat niet altijd een probleem te zijn, maar je kunt dus niet onbeperkt verf op een buitengevel aanbrengen.

Werkwijze betonnen buitengevel verven

Wil je betonplaten of een betonnen buitenmuur schilderen? Ga dan als volgt te werk:

  • Reinigen van de betongevel. Reinig het beton zorgvuldig met water en ammonia of een ander reinigingsproduct (afhankelijk van het type vervuiling). Gebruik een groene aanslagreiniger voor het verwijderen van mossen, algen en schimmels.
  • Primer op beton aanbrengen. Breng op onbehandeld beton altijd een primer aan voordat je de gevel gaat verven.
  • Buitengevel in beton verven. Schilder grote oppervlakken met een langharige vachtroller en gebruik voor het verven van moeilijk bereikbare plaatsen een blokborstel. Afhankelijk van de dekking van de verf kun je volstaan met één of twee lagen verf.

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Betongevel rijwoning Op aanvraag Offerte
Betongevel appartement Op aanvraag Offerte
Betongevel halfopen bebouwing Op aanvraag Offerte
Betongevel vrijstaande woning / villa Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw betonnen gevel laten verven door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte