Gevel in pleisterwerk & stuckwerk schilderen

Wil je een bepleisterde buitengevel schilderen? Ontdek hier wat je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan.

Bepleisterde buitengevel schilderen. Welke verf gebruiken?

Het type verf dat je nodig hebt voor het schilderen van een bepleisterde buitengevel hangt af van het soort pleisterwerk (minerale pleister of siliconen pleister) en de conditie ervan. In de meeste gevallen heb je een watergedragen, waterdampdoorlatende gevelverf op basis van siliconenhars of acrylaatdispersie nodig. Deze verf is niet goedkoop, maar hij dekt erg goed en is slijtvast. Bovendien zal de gevel na het schilderen minder snel vuil worden en is hij makkelijk te reinigen.

Primer voor pleisterwerk

Wil je een bepleisterde gevel schilderen? Gebruik dan altijd speciale, ademende, gevelprimer die geschikt is voor gebruik op gevelpleister. Er zijn verschillende soorten. Voor poederend pleisterwerk heb je een fixerende primer nodig, voor normaal, stabiel pleisterwerk (licht zuigend) kun je meestal volstaan met een gevelprimer op basis van siliconenhars. De primer vermindert de zuiging van de ondergrond en bevordert de hechting van de verf.

Tip: Schilder niet te ver voor je uit. Verdeel de gevel bij het schilderen in denkbeeldige stukken van 1m². Werk van boven naar beneden en schilder zo veel mogelijk 'nat in nat'. Zo voorkom je strepen.

Reinigen van een bepleisterde buitengevel

Maak de gevel altijd goed schoon voordat je deze gaat schilderen. Gebruik een borstel en water met ammonia, St. Marc of een universele reiniger. Gebruik géén zeephoudende producten en vermijd zure producten zoals azijn, omdat zuren de kalk in het pleisterwerk kunnen aantasten. Verwijder groene aanslag zorgvuldig met een speciale groene aanslag reiniger. Je kunt een hogedrukspuit gebruiken (op siliconen pleister), maar pas op dat je de pleisterlaag hierbij niet beschadigt. Traditioneel pleisterwerk (minerale crepi) reinig je beter niet met een hogedrukspuit.

Tip: Schilder een bepleisterde buitengevel niet als het te veel waait en schilder ook niet in de volle zon.

Mag ik een geïmpregneerde buitengevel schilderen?

Een gevel die behandeld is met een impregneermiddel (hydrogufe), mag je doorgaans pas na vijf jaar overschilderen. Is de buitengevel geïmpregneerd (max. vijf jaar geleden), vraag dan advies bij een schilder of bij de fabrikant van de verf. Mogelijk moet je wachten met schilderen of heb je een speciale primer en verf nodig.

Tip: Is het pleisterwerk (blijvend) erg vochtig? Dan is de kans aanwezig dat je deze niet mag schilderen. Win advies in bij een professionele schilder. Mogelijk heb je een speciale verf nodig (voor vochtige gevels).

Hoe weet ik of het pleisterwerk absorberend is?

Onbehandeld pleisterwerk (vooral minerale pleister) is vaak erg poreus. Je kunt dit zelf eenvoudig testen. Spuit met een plantenspuit op de gevel. Trekt het water er onmiddellijk in, dan weet je dat je een primer nodig hebt voor zuigende ondergronden. Blijft de gevel nat of drupt het water gelijk naar beneden, dan is de ondergrond niet zuigend (waarschijnlijk gaat het om siliconen gebonden pleister).

Werkwijze bepleisterde buitengevel schilderen

  • Reinigen van de gevel. Reinig het pleisterwerk zorgvuldig. Wil je groene aanslag of schimmel verwijderen, gebruik dan een speciaal middel en laat het meerdere uren inwerken. Laat de gevel na het reinigen enige dagen drogen.
  • Primer aanbrengen. Breng de primer aan met een borstel en een langharige vachtroller en wacht totdat deze droog is.
  • Buitengevel schilderen. Is de primer goed droog? Schilder de gevel dan met gevelverf. Voor een perfect dekkend resultaat heb je meestal twee lagen verf nodig, maar bij sommige soorten kun je volstaan met één verflaag.

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Gevel in pleisterwerk rijwoning Op aanvraag Offerte
Gevel in pleisterwerk appartement Op aanvraag Offerte
Gevel in pleisterwerk halfopen bebouwing Op aanvraag Offerte
Gevel in pleisterwerk vrijstaande woning / villa Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw bepleisterde gevel laten verven door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte