Houten garagepoort schilderen

Garagepoorten in hout, worden na verloop van tijd vuil en gaan vergrijzen door invloed van UV-straling. Hoe kan je het best een houten garagepoort schilderen?

De poort demonteren of niet

Een houten garagepoort schilderen is een intensieve gelegenheid. Het is een vrij groot verticaal te verven oppervlak. Soms kan het aangenamer zijn om de poort te demonteren. Zo kan je het te verven oppervlak horizontaal plaatsen, wat verven net iets makkelijker maakt. Je kan goed aan alle plaatsen en je kan beter de verf verdelen. Zorg er zeker voor dan je de montagevoorschriften bij de hand hebt vooraleer je de poort uitbreekt. Zowel houten vleugelpoorten als binnen de gevel draaiende kantelpoorten en schuurdeuren, vaste bovenwaaiers met beplanking of met verdelingen zijn gevoelig aan slijtage.

Prijs houten garagepoort schilderen


Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Reinigen Op aanvraag
Offerte
Grondlaag met primer voor metaal Op aanvraag
Offerte
Tussenlaag matte lak Op aanvraag
Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak Op aanvraag
Offerte

Afwerkingsmogelijkheden

Een houten garagedeur dient behandeld worden en geverfd worden. Je kan kiezen tussen een dekkende afwerking, half-dekkende afwerking en een transparante afwerking. Het resultaat kan je bekomen door te vernissen, beitsen en lakken. Belangrijk is dat het hout nog moet kunnen ademen en nog moet kunnen "werken". Doordat het hout nog kan "werken" is er minder kans op scheuren en barsten, wat de duurzaamheid van de poort verlengd.

Om de juiste afwerkingslaag te voorzien is het belangrijk goed te weten uit welke houtsoort de poort gemaakt is. De meest geplaatste houten poorten zijn:

  • Tropisch hout: afzelia, afrormosia, ceder, padouk, meranti...
  • Inheems hout: vuren, grenen, fraké, populier... ( hardhout / naaldhout )

Houten garagepoort vernissen

Wens je de houtstructuur na het verven nog zichtbaar te laten en wens je het hout te veredelen / beschermen tegen zonlicht en vocht? Dan kan je kiezen voor een kleurloze vernis. Het is een transparante afwerking die je kan aanbrengen in een matte vernis, half-glanzende of glanzende afwerkingslaag. Je kan kiezen tussen een kleurloze solventgedragen houtveredeling of een kleurloze watergedragen houtveredeling. Belangrijk om te weten is dat je geen grondlaag op het hout dient aan te brengen. Een vernis gaat de vergeling tegen. Het voordeel is dat het hout zeer goed afwasbaar is.

Houten garagepoort beitsen

Er bestaan beitsen op waterbasis, oliebasis en alcoholbasis. Een dekkende houtbeits of kleurbeits bevat een kleurpigment dat het hout van de garagepoort kleurt. Ze bestaan in zeer veel kleuren en zijn geschikt voor veel soorten hout. Best brengt je een witte of grijze kleurbeits aan op hout om het mooiste resultaat te verkrijgen. Kies steeds een beits dewelke het best aanleunt bij het kleur dat het hout verkrijgt na verwering dor invloed van zon en vocht. Er zijn beitsen op de markt om te gebruiken op reeds behandeld hout en op nieuw onbehandeld hout.

Houten garagepoort lakken

Men brengt meestal een lak aan op garagepoorten om ze te laten passen bij het kleur van het buitenschrijnwerk zoals de buitenramen en buitendeuren. De lakverf is te verkrijgen in bijna alle RAL-kleuren. Je kan ze laten aanmaken met de verfmengmachine. Het de beste oplossing en bescherming van naakt hout en vraagt zeer weinig onderhoudswerk. Het nadeel is dat je minder goed de houtnerf ziet, wat je wel met een kleurloze vernis / halfdekkende beits nog hebt. Wens je te verven op onbehandeld hout, dan dien je eerst een primer aan te brengen.

Je kan kiezen tussen een solventgedragen lak of een watergedragen lak. Vervolgens kan je de houten garagepoort afwerken met een matte afwerkingslaag, een zijdeglanslak of een hoogglanslak.

Werkwijze houten garagepoort beitsen

  1. Plaats op het grondoppervlak een afdekzeil en bescherm het hang- en sluitwerk van de garagepoort met tape
  2. Werk oneffenheden weg met een sneldrogend reparatiemiddel voor kleine herstellingen in houtwerk. Dit kan met een kneedbare houtpasta.
  3. Schuur het te behandelen hout fijn met schuurpapier P180. Schuur steeds in de richting van de houtnerf en maak GEEN ronde bewegingen.
  4. Verwijder hout- en schuurresten met een borstel en ontvet vervolgens het hout met een synthetische thinner. Gebruik niet-pluizende doek.
  5. Op onbehandeld hout dien je eerst een primer aan te brengen.
  6. Breng vervolgens de kleurbeits aan in 2 lagen. Laat voldoende tijd tussen de 2 lagen. Je kan hiervoor een rol en borstel gebruiken.
  7. Reinig het materiaal en ruim op.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten garagepoort laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte