Na-geïsoleerde buitengevel schilderen

Wil je een na-geïsoleerde buitengevel schilderen, dan moet je hiervoor een speciale gevelverf gebruiken. Welk soort verf dat is en waar je op moet letten bij het schilderen, lees je hier.

Met welke verf een na-geïsoleerde buitengevel schilderen?

Door het vullen van de spouw met een isolatiemiddel verandert de vochthuishouding in de spouw. Om deze reden mag je een na-geïsoleerde buitengevel alleen schilderen met een speciale, sterk ademende gevelverf, bijvoorbeeld op basis van polysiloxan-acrylaat.

Tip: Gebruik altijd een primer. Je weet dan zeker dat de verf goed hecht en dat de dekking optimaal is. Met een goede kwaliteit primer bescherm je de gevel tevens tegen vocht.

Waarom moet de verf sterk ademend zijn?

Als je een na-geïsoleerde gevel zou schilderen met een niet-ademende, dampdichte verf, dan kan het vocht dat zich in de spouw bevindt, nergens naartoe. Het isolatiemateriaal en de gevel worden vervolgens nat, wat zeer nadelig is voor de isolatiewaarde van de woning. Tevens kunnen er na verloop van tijd vochtproblemen in huis ontstaan als gevolg van doorslaand vocht en koudebruggen. Door een sterk ademende verf te gebruiken voorkom je dit soort problemen.

Tip: Schilder een buitengevel nooit in de volle zon en ook niet wanneer het waait. De watergedragen verf droogt dan te snel uit waardoor je steeds over droge verflagen schildert, met streepvorming als gevolg.

Na-geïsoleerde gevel reinigen

Voordat je een (na-geïsoleerde) buitengevel kunt schilderen moet je deze eerst zorgvuldig reinigen. Welk reinigingsmiddel je daarvoor het best gebruikt is afhankelijk van de ondergrond en het soort vervuiling. Gebruik bij normale vervuiling water en een universeel reinigingsmiddel (zonder zeep) zoals St. Mark of Universol. Is de gevel vervuild met mossen of algen, dan gebruik je het best een speciale mosreiniger of groene aanslag reiniger. Dit middel laat je eerst een aantal uren intrekken en vervolgens kun je de gevel schoonspuiten met een hogedrukspuit (eventueel met vuilfrees). Gebruik geen hogedrukspuit op minerale krabpleister, omdat je hiermee het pleisterwerk beschadigt.

Tip: Een goede kwaliteit gevelverf is duur, maar gaat lang mee en is tevens water- en vuilafstotend. Na een schilderbeurt kan je woning er gemiddeld weer tien jaar tegenaan.

Moet ik bestaande verflagen verwijderen?

Indien de bestaande verflaag bladdert, dan zul je deze moeten verwijderen. Gebruik hiervoor een hogedrukspuit en eventueel een vuilfrees. Verflagen die niet verwijderd kunnen worden met deze techniek zitten blijkbaar nog erg goed vast en zijn in de regel zonder problemen overschilderbaar. Houd er wel rekening mee dat het ademend vermogen van de gevel na twee verflagen sterk afneemt, ook al gebruik je een sterk ademende verf. Zorg dus voor zo min mogelijk verflagen.

Werkwijze na-geïsoleerde gevel schilderen

  1. Reinigen van de gevel. Reinig de gevel met een hogedrukspuit of met een tuinsproeier en een harde borstel. Stem het reinigingsmiddel af op het type vervuiling. Laat de muur na het reinigen goed uitdrogen.
  2. Primer aanbrengen. Breng één laag primer aan op de muur.
  3. Na-geïsoleerde buitengevel schilderen. Schilder de gevel met een blokborstel en een langharige vachtroller. Meestal heb je twee lagen verf nodig voor een dekkend resultaat, maar dit is afhankelijk van het type verf en de kleur van de ondergrond.

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Na-geïsoleerde rijwoning herschilderen Op aanvraag
Offerte
Na-geïsoleerde appartement herschilderen Op aanvraag
Offerte
Na-geïsoleerde halfopen bebouwing herschilderen Op aanvraag
Offerte
Na-geïsoleerde villa herschilderen Op aanvraag
Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw na-geïsoleerde buitengevel laten schilderen door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte